15 Temmuz 2010 Perşembe

TARHANA

Tarhana ; halkımız tarafından sevilerek yenen, vitamin ve besin değeri açısından oldukça yüksek bir yiyecek çeşididir. İçerisine katılan, Domates, Biber, Soğan, Nane, Yoğurt, Un, Kekik, Maydanoz ve güneşten aldığı vitaminler gibi maddelerin, insan sağlığı ve yaşamındaki faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Karışımından da anlaşılacağı gibi yiyecek olmasının yanında tarhana, sindirim sistemi dahil birçok hastalığa şifa olarak gösterilmektedir. Ayrıca tarhana hazırlığının "her aşamasında!” halkımız tarafından sevilerek tüketilmektedir.


TARHANA NASIL HAZIRLANIR?


Genellikle kabuğu soyulmuş buğday kırması veya un ile yoğurt,süt, soğan, domates, kırmızı biber, tuz ve çeşitli baharatların karıştırılıp yoğrulması ile elde edilen hamur mayalanmaya bırakılır.

Hamur mayalanınca küçük parçalara bölünüp temiz bir bezin üzerine konarak kurutulur. Hafif kuruyan parçalar ufalanarak toz haline getirilip torbalara konularak kışa saklanır.


TARHANA ÇORBASI YAPIMI


Tarhana çorbasını yapmak için 6 yemek kaşığı tarhana bir kasenin içine konulur. Kaseye 1 bardak su ilave edilir ve erimesi için hafifçe karıştırılır. Diğer tarafta tencereye 3 lt. su konur. İçine 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 tablet ‘ et suyu ‘(tercihe bağlı) ilave edilir. 2 yemek kaşığı ‘ salça ‘(tercihe bağlı) tencereye konur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca kasede karıştırılıp – eritilmiş olan tarhana tencereye yavaş yavaş ilave edilir. Bu arada tenceredeki malzeme sürekli karıştırılır. Yoksa tarhanalar top top olur. İlk defa pişirenler için tencerede önce tereyağın, salçanın ve tarhananın birlikte kavrulmasından sonra suyun ve et suyunun soğuk olarak ilave edilmesi tavsiye edilir. Tarhananın eriyebilmesi için kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılmalıdır. Tadına bakarak biraz tuz ve şeker konabilir. Tarhana tencerede tamamen eriyince kendi halinde kaynamaya bırakılır. Kıvamı koyu olursa bir miktar kaynar su ilave edilebilir. Kızarmış ekmek, turşu, nane, yeşil biber ve turp ile servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder